Coś nowego czyli farsz do pierogów z dyni i świeżego szpinaku. Bardzo ciekawe połączenie i kolorystyczne i smakowe!
składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 4 szklanki liści szpinaku/ 250 g
- 2 szklanki purée dyniowego przepis na puree tutaj >>>>klik>>>>>
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
przyrządzanie:
- Na dnie patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek posiekać i smażyć krótką chwilę
- Kaszę jaglaną plus sypkie przyprawy ugotuj na miękko, według przepisu na opakowaniu
- Oczyszczony szpinak przelać wrzątkiem, następnie delikatnie osuszyć i dodać do smażącej się cebulki. Smażyć wszystko razem około 8 minut
- Kiedy kasza jest ugotowana, a cebulka i szpinak podsmażone przełożyć wszystkie składniki do dużej miski, dodać purée z dyni i krótko zblendować.
- Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi.