Do przygotowania gotowanej fasolki potrzebujemy zaledwie fasolkę w strączkach, masło, sól i cukier. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 600 g fasolki w strączkach
- 2 łyżki masła
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Fasolkę opłukać, odciąć końce z obu stron.
Fasolkę zalać wrzątkiem tak, aby ją przykrył, osolić wrzątek i osłodzić go szczyptą cukru. Gotować 15-20 minut zależnie od gatunku fasolki.
Odcedzić fasolkę i włożyć do salaterki razem z masłem i osolić. Gdy masło rozpuści się, zamieszać fasolkę i podawać do mięsa lub sadzonych jajek. Przed ugotowaniem fasolkę można pokroić na kawałki długości 3 cm. Przed podaniem fasolkę można polać 2 łyżkami tartej bułki przesmażonej na 2 łyżkach masła lub 2 łyżkami utartego parmezanu oraz 1 łyżką posiekanego koperku lub posiekanej natki pietruszki.