Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Fasolka po bretońsku – jak u mamy

Jedni ją lubią inni najchętniej by o niej zapomnieli! Naszą sympatię zyskuję najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Mało pracy, danie treściwe i rozgrzewające, podobnie jak z bigosem im częściej odgrzewasz tym lepsze. Warte wypróbowania! Oto fasola po bretońsku - smak jak za dawnych lat!

00956_Polish_baked_beans_-_a_la_bretonne_-

składniki:
– 400 g suchej fasoli typu Jaś – 600 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw – 30 dag kiełbasy lekko wędzonej – 10 dag boczku – 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego – sól, pieprz, ostra papryka

przyrządzanie:

  • Ta potrawa wymaga wcześniejszych przygotowań a mianowicie namoczenia fasoli. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej – do sporej misji wsypcie fasolę, zalejcie dużą ilością wody i odstawcie aż napęcznieje i potroi swoja objętość.
  • Do sporego garnka wrzućcie pokrojony w niewielką kostkę boczek i podsmażcie go już bez użycia dodatkowego tłuszczu.
  • Dodajcie fasolę odsączoną z wody i chwilę podsmażcie. Dolejcie bulion i pod przykryciem gotujcie ok 1,5 h. W trakcie gotowania pilnujcie jedynie poziomu płynu, w razie konieczności uzupełniajcie bulionem lub wodą.
  • Do ugotowanej fasolki dodajcie przecier pomidorowy, pokrojoną w półplasterki kiełbasę i doprawcie do smaku. Gotujcie jeszcze ok 10 min do połączenia smaków.
  • Podawajcie z pieczywem, a do ozdoby i dodatkowego smaku polecam kilka listków świeżego oregano.

ODKRYJ PRZEPIS NA : Buraczki w zalewie octowej >>>