Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Fasolka po bretońsku – jak u mamy

Jedni ją lubią inni najchętniej by o niej zapomnieli! Naszą sympatię zyskuję najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Mało pracy, danie treściwe i rozgrzewające, podobnie jak z bigosem im częściej odgrzewasz tym lepsze. Warte wypróbowania! Oto fasola po bretońsku - smak jak za dawnych lat!

00956_Polish_baked_beans_-_a_la_bretonne_-

składniki:
– 400 g suchej fasoli typu Jaś – 600 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw – 30 dag kiełbasy lekko wędzonej – 10 dag boczku – 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego – sól, pieprz, ostra papryka

przyrządzanie:

  • Ta potrawa wymaga wcześniejszych przygotowań a mianowicie namoczenia fasoli. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej – do sporej misji wsypcie fasolę, zalejcie dużą ilością wody i odstawcie aż napęcznieje i potroi swoja objętość.
  • Do sporego garnka wrzućcie pokrojony w niewielką kostkę boczek i podsmażcie go już bez użycia dodatkowego tłuszczu.
  • Dodajcie fasolę odsączoną z wody i chwilę podsmażcie. Dolejcie bulion i pod przykryciem gotujcie ok 1,5 h. W trakcie gotowania pilnujcie jedynie poziomu płynu, w razie konieczności uzupełniajcie bulionem lub wodą.
  • Do ugotowanej fasolki dodajcie przecier pomidorowy, pokrojoną w półplasterki kiełbasę i doprawcie do smaku. Gotujcie jeszcze ok 10 min do połączenia smaków.
  • Podawajcie z pieczywem, a do ozdoby i dodatkowego smaku polecam kilka listków świeżego oregano.

ODKRYJ PRZEPIS NA : Buraczki w zalewie octowej >>>