Obiad inaczej! Smaczne, proste i sycące danie. Zainspiruj się cukinią i nafaszeruj ją mięsem mielonym. My to danie uwielbiamy, a Wy?
składniki:
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 duże mięsiste pomidory
- 1 opakowanie sera mozzarella
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
przyrządzanie:
- Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki.
- Pozostały miąższ pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zbrązowieje.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory.
- Wymieszaj, dopraw solą pieprzem i ziołami. Smaż.
- Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii, przykryj plastrami mozzarelli.
- Poukładaj na blaszce lekko natłuszczonej oliwą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 15-20 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy