Papryka faszerowana zdrową kaszą jaglaną. Dla wegetarian i każdego kto pragnie skonsumować coś pysznego!
składniki:
- 4 duże papryki
- 200g suchej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera mozzarella
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.
- Kaszę płuczę pod zimną wodą, następnie gotuję zgodnie z instrukcją.
- Cebulę, ząbek czosnku kroję w kostkę podsmażam na oliwie, kiedy cebula się zeszkli dodaję pomidory z puszki oraz przyprawy, dokładnie mieszam i łączę z ugotowaną kaszą jaglaną.
- Paprykę myję, odcinam jej górną część, wyjmuję gniazda nasienne ,nadziewam farszem i skrapiam oliwą, wkładam do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia na każdą paprykę kładę plaster sera.
uwagi: