Świetny i syty pomysł na danie dla wszystkich roślinożerców! Nie jesz mięsa? Bakłażan faszerowany warzywami to idealny pomysł na obiad czy kolację.
składniki:
1 średni bakłażan
1 średnia cebula
torebka ugotowanego ryżu
2 pomidory
2 kule mozzareli lub plastry żółtego sera
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia.
cytryna
przyrządzanie:
Bakłażana przepoławiamy, wydrążamy miąższ, tak by powstały “łódki” (grubość ścianki 1-2 cm). Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i odstawiamy na 15 minut. Następnie płuczemy w zimnej wodzie, by pozbyć się goryczki wyciągniętej przez sól i cytrynę.
Na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, podsmażamy miąższ z bakłażana, drobno posiekaną cebulę, pokrojonego na kawałki pomidora, ryż i zioła.
Połówki bakłażana wypełniamy farszem, na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Bakłażany wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez ok. 30- 40 min, aż będą miękkie, w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy