- 25 dkg mąki
- 5 szt żółtek
- 2 łyżeczki śmietany – gęsta
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 dkg oleju – do smażenia
- cukier puder – do posypania
Ugnieść ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru i soku z cytryny, odstawić na 30 min, ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić w prostokąty o długości ok. 10 cm i szerokości 3 cm, prostokąty naciąć po środku, jeden koniec faworka przeciągnąć przez nacięty otwór, usmażyć w głębokim tłuszczu, ułożyć na bibule, przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













