Przepis na specjalne danie główne, filet mingon z grzybami.
Składniki:
- 800 g polędwicy wołowej
- sok z 1 cytryny
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 100 ml śmietany
- 8 kromek bułki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na 8 plastrów, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. Pieczarki i cebulę obrać i opłukać. Pieczarki pokroić na plastry, a cebulę posiekać. Przesmażyć cebulę na 1 łyżce masła, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Gdy się zrumienią, wlać śmietanę i gotować 5 minut na małym ogniu. Kromki bułki posmarować masłem i upiec z nich grzanki. Polędwicę smażyć na pozostałym maśle z obu stron po 4 minuty. Posolić, ułożyć na grzankach i polać sosem z pieczarek. Do sosu można dodać 50 ml madery.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













