- 4 filety z dorsza
- 75 dag szpinaku
- 4 kromki chrupkiego pieczywa
- 10 dag śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- sól
- starta gałka muszkatołowa
Starannie oczyścić liście szpinaku, opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować w garnku wodę, lekko posolić, wrzucić na 3 minuty liście szpinaku. Wlać do rondelka śmietanę, podgrzać. Osączony i zblanszowany szpinak dodać do śmietany, zagotować, doprawić do smaku gałką muszkatołową. Filety opłukać, umieścić w miseczce, skropić octem i pod przykryciem odstawić na kilkanaście minut. Rybę posolić lekko i obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Podawać ze szpinakiem i chrupkim pieczywem.