Lubicie połączenie mięsa z delikatnym słodkawym smakiem? Co powiecie na filet z drobiu podany w towarzystwie sosu żurawinowego? A do tego trochę białego ryżu? Oto nasza propozycja na dzisiejszy obiad!
składniki:
– filet z kurczaka – 500 g
– jogurt naturalny – 3 łyżki
– sól
– pieprz
– papryka ostra
– olej do smażenia
– żurawina do mięs – ok. 250 g
– mąka – 1 łyżka
– masło – 1 łyżka
– bulion – 0,5 szklanki
– suszona żurawina – 2 łyżki
oraz ryż biały
przyrządzanie:
1. Fileta z kurczaka oczyszczamy i kroimy.
2. Z jogurtu , soli , pieprzu i papryki robimy marynatę, wkładamy do niej mięso. Chowamy na 30 minut do lodówki.
3. Po tym czasie smażymy na patelni na oleju.
4. Dodajemy mąkę i zasmażamy na złoty kolor.
5. Podlewamy bulionem i gotujemy.
6. Po jakimś czasie dodajemy konfiturę żurawinową.
7. Przekładamy na talerz. Podajemy z ryżem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem