Mięso z łososia jest niezwykle delikatne, bardzo smaczne i bogate w korzystne dla naszego zdrowia składniki. Jak zaserwować tę rybę na obiad? Można na wiele różnych sposobów. My jednak najbardziej uwielbiamy pieczonego w sosie kaparowym. Wypróbujcie sami.
składniki:
- 800 g filetów z łososia
- 2 łyżki masła
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki
- 100 ml bulionu
- 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 2–3 łyżki marynowanych kaparów
przyrządzanie:
- Filet z łososia dzielimy na kawałki, nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Połową masła nacieramy żaroodporne naczynie lub blachę, układamy rybę, obkładamy wiórkami pozostałego masła, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i pieczemy ok. 10–15 minut.
- W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy odcedzone kapary, smażymy ok. 1 minuty.
- Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.
- Wlewamy bulion, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, dodajemy śmietanę, zagotowujemy mieszając. Polewamy sosem upieczoną rybę.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy