Masz ochotę na zdrowy, lekki i dietetyczny obiad? Ten sprawdzi się wyśmienicie i będzie ci smakował. Zapiekanka z warzywami. Pycha.
składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 cebula, posiekana
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 6 szparagów, pokrojonych w kostkę
- pomidorki koktajlowe
przyrządzanie:
- W misce wymieszać jajka z mlekiem, parmezanem, pietruszką, solą i pieprzem. Odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Na żeliwnej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę. Dodać warzywa i smażyć przez kilka minut. Gdy będą już lekko podsmażone, przełożyć je do naczynia żaroodpornego (lub jeśli używamy patelni żeliwnej, można je zostawić w tej patelni), zalać masą jajeczną, postawić jeszcze na chwilę na ogniu, a następnie wstawić do piekarnika. Piec przez 7-10 minut, aż się zetnie.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy