- 40 dag filetów z flądry
- 2 łyżki soku z cytryny
- po 10 dag porów i marchewki
- 200 ml rosołu
- 8 dag makaronu wstążki
- 10 dag selera naciowego
- 100 ml mleka
- 1,5 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koperku
Opłukać filety, pokroić na 4 duże kawałki, skropić sokiem z cytryny i posolić, przykryć i odstawić do lodówki. Pory oraz marchewkę pokroić w plasterki, zagotować rosół. Do wrzątku włożyć warzywa, gotować 5 minut, osączyć, wywar zachować. Jarzyny ułożyć na ogrzanym półmisku. Ugotować makaron, osączyć. Wymieszać z masłem i posiekanym selerem naciowym. Rosół zagotować z mlekiem, dodać łyżkę musztardy, zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z 3 łyżkami wody. Przyprawić. Do sosu włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować 8 minut. Rybę wyjąć, ułożyć na jarzynach. Sos przyprawić, polać rybę, podawać z makaronem.