Doskonały przepis na flądrę po kaszubsku. Flądry można też zostawić w wywarze, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, sól, pieprz, koperek, zagotować, przelać do wazy i podawać jako zupę.
Składniki:
- 4 flądry
- 1 marchewka
- 1pietruszka
- 1 cebula
- sok z 1 cytryny
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 50 ml śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz
flądry sprawić: odciąć głowy, ogony i płetwy. Opłukać, posolić i odstawić na 30 minut
warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać przyprawy, sok z cytryny, osolić, gotować 20 minut i przecedzić. Do wywaru włożyć flądry i gotować 10 minut na małym ogniu. Flądry wyjąć, wywar przecedzić.
Mąkę przesmażyć na maśle, wlać 200 ml wywaru, gotować mieszając 10 minut, dodać śmietankę i koperek, sos doprawić, flądry zagrzać w sosie i podawać z gotowanymi ziemniakami. Flądry można też zostawić w wywarze, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, sól, pieprz, koperek, zagotować, przelać do wazy i podawać jako zupę.