Potrawa wywodzi się ze Szwajcarii, choć dziś najpopularniejsza jest we Francji.
Danie to zostało wymyślone przez szwajcarskich górali. Podobno w ten sposób pozbywali się zimą resztek suchego, żółtego sera, który został im po lecie i jesieni. 
Danie przygotowuje się z sera właśnie, białego wina, ziół i innych dodatków. W otrzymanej przez podgrzewanie masie macza się kawałki pieczywa lub warzyw.
Fondue ma dziesiąki wariacji. We Francji stało się też prawdziwą rozrywką towarzyską – każdy kto w masie zgubi pieczywo lub inny dodatek musi wykonać specjalne, często nawet lekko frywolne, zadanie. 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













