
Najsłynniejsza zupa z Nicei, pełna świeżych, zielonych warzyw, z sosem pistou podobnym do włoskiego pesto
przepis z kuchni: francuskiej
liczba porcji: 4
składniki:
250 g świeżego bobu
2 łyżki stołowe oliwy
3 rozgniecione ząbki czonsku
1 drobno posiekana cebula
1 drobno posiekana łodyga selera naciowego
1 pokrojona marchew
200 g młodych ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 l bulionu warzywnego
2 duże pomidory
duży pęczek świeżej bazylii
200 g cukinii
200 g fasolki szparagowej
sól, pieprz
4 łyżki sosu pesto
przyrządzanie:
Bób wyłuskać ze skórek (chyba że jest młody i miękki, bo wtedy można dodać ze skórką). W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać rozgnieciony czosnek, cebulę, marchew i selera. Dusić ok. 5 minut na niewielkim ogniu, często mieszając. Należy uważać, aby cebula nie zbrązowiała. Dodać ziemniaki, bulion i obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory. Zagotować, dodać pęczek bazylii. Zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 5 minut do miękkości ziemniaków. Dodać bób, pokrojoną w drobną kostkę cukinię, obraną i pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową. Gotować ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć bazylię. Zupę wlać na talerze, do każdej porcji dodać łyżeczkę sosu pistou.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













