Śliwki bywają różnie wykorzystywane. Często wykonuje się z nich przetwory – dżemy, powidła i marynaty. Są też składnikiem nalewek i śliwowicy. My prezentujemy ciekawy przepis na francuskie ciasteczka ze śliwkami.
Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy:
- 30 minut wolnego czasu
- Śliwki bez pestek Hortex – 1 opak. wystarczy na 20 ciasteczek
- ciasto francuskie świeże lub mrożone
- po łyżce drobno posiekanych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych
- łyżkę bułki tartej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Śliwki lekko rozmroź.
- Obtocz w orzechach, migdałach i wiórkach kokosowych wymieszanych z bułką tartą.
- Ciasto pokrój na kwadraty 4×4 cm, ułóż po 2-3 połówki śliwek i zawiń w koperty.
- Piecz na złoty kolor, w temperaturze190-200˚C przez 15-20 minut.
- Posyp cukrem pudrem.