Idealne śniadanie do łóżka, którym zaskoczysz ukochaną osobę. Sprawdzi się także jako kolacja czy przekąską na domową imprezę. Francuskie tosty smażone w jajku z dodatkiem rozpływającego się camemberta, pomidorami, rukolą i czarnymi oliwkami.
składniki:
- 8 kromek chleba tostowego (lub innego)
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
- ser camembert
- pomidor
- oliwki czarne
- rukola
- masło do smażenia
- ulubione przyprawy
przyrządzanie:
Jajka wbijamy do głębokiego talerza lub misko o dość dużym dnie (żeby zmieściła się kromka chleba), rozbijamy widelcem ze szczyptą soli. Dodajemy mleko, rozbijamy, żeby masa się połączyła.
W tak przygotowanym jajku zamaczamy chleb z każdej strony.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy masłem (uwaga, żeby się nie spaliło).
Na rozgrzaną patelnię kładziemy kromki chleba w jajku i smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.
Pod koniec nakładamy camembert, czekamy aż chwilę się rozpuści.
Zdejmujemy z patelni, nakładamy plaster pomidora, oliwki czarne, rukolę. Posypujemy ulubionymi przyprawami.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy