Mąka, jajka, masło i sól, to podstawowe składniki wyśmienitego i prostego dania, na które podajemy przepis kulinarny…
Składniki przepisu kulinarnego:
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- sól
Wykonanie przepisu kulinarnego:
Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć masło, dodać żółtka i rozetrzeć je z masłem.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Nałożyć pianę na żółtka, przesypując je mąką, i delikatnie wymieszać.
Zanurzać łyżkę we wrzątku, nabierać nią ciasto i kłaść na wrzątek. Kluski gotować 2 minuty od chwili, gdy wypłyną. Kluski odcedzić i podawać z rosołem.
Kluski można gotować w wodzie, mleku lub bulionie.
Do masła z żółtkami można dodać 1 mały ugotowany i przetarty przez sito ziemniak.
Do masła z żółtkami można dodać 3 łyżki drobno posiekanych grzybów
Do masła z żółtkami można dodać 1 łyżkę posiekanego koperku lub natki pietruszki
Do masła z żółtkami można dodać 1 łyżkę podsmażonej i przetartej przez sito wątróbki drobiowej. 2 łyżki mąki można zastąpić 2 łyżkami tartej bułki.
Kluski można przygotować ucierając z masłem całe jajka, nie ubijając piany.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













