Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Francuskie quiche z mozzarellą i pomidorami

Quiche to rodzaj tarty, która króluje w kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Oto przepis na quiche z mozzarellą i pomidorami!

quiche-546707_640

składniki:
CIASTO

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  FARSZ
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 małe jajka
  • kulka mozzarelli
  • 3 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • masło do wysmarowania formy

przyrządzanie:

CIASTO

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz masło (w temperaturze pokojowej). Wszytsko mieszamy i wyrabiamy na ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

 

PRZYGOTOWANIE

  • Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 20 minut (180 stopni). Następnie kroimy w kostkę.
  • Pomidory sparzamy i kroimy w kostkę.
  • Warzywa łączymy, doprawiamy przyprawami i ziołami. Odstawiamy do lodówki na około 10 minut.
  • Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, pieprz i sól.
  • Ciasto kruche wyciągamy z lodówki i rozwałkujemy. Wykładamy nim formę. Spod ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy mąką.
  • Wlewamy masę jajeczno-śmietanową i dodajemy farsz. Całość posypujemy ziołami. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

ZOBACZ: Domowe Michałki