Doskonałe ślimaczki, które można podawać zamiast ziemniaków lub jako przekąskę. Bardzo łatwe i niesamowicie pyszne!
składniki:
- 1 ciasto fransuskie
- 5 pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- zioła prowansalskie
- świeżo mielony pieprz
- odrobina soli
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
- 1 jajko
przyrządzanie:
- Pomidory pokroić w ćwiartki. Następnie zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, aż odejdzie skórka.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut.
- Dodać posiekany czosnek i dusić kolejne minuty, aż powstanie sos.
- Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Ciasto rozłożyć, posmarować sosem i zawinąć w roladę.
- Całość owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalki na 10 minut.
- Po tym czasie pociąć ciasto na kawałki i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w 200 stopniach przez około 20 minut.
ZOBACZ TEŻ: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami