Z serii: przepis last minute!
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 12 plastrów Szynki magnackiej Gobarto
- jajko do posmarowania
WYKONANIE:
Ciasto rozwinąć i pokroić w prostokąty o wymiarach ok. 16cm x 8cm. Każdy kawałek ciasta przeciąć wzdłuż na 3 paski, pozostawiając 1 cm z jednej strony bez nacięcia. Plaster Szynki magnackiej Gobarto ciasno zrolować i położyć na środkowym pasku (na jeden warkocz potrzeba 1,5 plastra szynki). Zewnętrzne paski przełożyć na krzyż przez szynkę i pod spodem. Z obydwu stron zlepić ciasto, by nie rozwinęło się podczas pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut, do zazłocenia się ciasta. Podawać do zupy np. dyniowej.
Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: Wykwintne babeczki z Kiełbasą Gobarto