Frittata to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem, to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Z łatwością odtworzysz je w domu! Idealny pomysł na szybki obiad czy kolację!
składniki:
- kilka plasterków boczku
-1 cebula
-2 garści szpinaku,
-łyżka octu balsamicznego
-pomidor
-8 jajek
-2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- szczypiorek
- ser feta do posypania
przyrządzanie:
- Jajka umyj, rozbij do większej miseczki i dolej mleka.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Obierz cebule, pomidora i umyj zieleninę.
- Pokrój warzywa, a zieleninę potargaj w dłoniach na mniejsze kawałki. Szczypiorek posiekaj.
- Pokrojony boczek podsmaż na małej ilości oliwy do momentu zarumienienia.
- Dodaj cebulkę, porwaną zieleninę, smaż przez chwilę.
- Po tym czasie wrzuć pomidory, przyprawy, ocet.
- Zalet to masą jajeczną. Zamieszaj i posyp serem po całości.
- Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj około 15 minut w 180 stopniach.