Tydzień marchewkowy trwa! Mało kalorii, dużo minerałów, mnóstwo witaminy A, B1, B2, PP, KK. Marchewka króluje na naszych talerzach w tym tygodniu. Dorzucamy ją do zup, kremów, sosów, koktajli, ciastek, zapiekanek, dodatków. Szukasz deseru z marchewką w roli głównej. Oto przepis na gajar ka halwa - indyjski deser z marchewką i mlekiem.
składniki:
- 3 starte na tarce marchewki
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 5-6 sztuk orzechów (nerkowce, pistacje, inne lub rodzynki)
- dwie szczypty mielonego kardamonu
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy orzechy na złoty kolor.
- Dodajemy startą marchewkę i smażymy, aż marchew będzie miękka.
- Dodajemy lekko podgrzane mleko, cukier i łyżkę wiórków.
- Gotujemy bardzo często mieszając około 10-15 minut. Marchewka powinna wypić całe mleko.
- Doprawiamy kardamonem i mieszamy.
- Dekorujemy orzechami lub/i wiórkami kokosowymi.