Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Galaretka z jarzyn

Przepis na specjalne danie dla wegetarian, galaretkę z warzyw takich jak marchew, kalafior, fasolka, papryka i wiele innych składników…

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej,
  • 120 ml śmietanki 30%,
  • 1 papryka czerwona,
  • 100 g marchewki,
  • 1 mały kalafior,
  • 1 papryka żółta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 300 ml bulionu,
  • 15 g żelatyny,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

 Marchewkę obrać, z fasolki odciąć końce, kalafior podzielić na różyczki. Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie i odcedzić. Marchewkę pokroić w kostkę, a różyczki kalafiora podzielić na małe kawałki. Fasolkę i obraną cebulę zmiksować przetrzeć. Z obu papryk usunąć gniazda nasienne, zdjąć z nich skórę, pokroić w kostkę, obgotować w wodzie i odcedzić.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, połączyć z bulionem i zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Częścią galarety wylać dno i boki formy, a resztę schłodzić i połączyć z ubitą śmietanką oraz zmiksowaną fasolką z cebulą. Do formy wlać połowę masy z fasolki, ułożyć jarzyny, zalać pozostałą masą i zastudzić. Do galaretki można dodać inne ugotowane warzywa oraz kapary, marynowane grzyby, korniszony, ugotowane jajka i szyjki rakowe. Galaretki można też przygotować z innych miksowanych warzyw: Pomidorów, awokado, szparagów, kalafiora i wielu innych.