Przepis na specjalne danie dla wegetarian, galaretkę z warzyw takich jak marchew, kalafior, fasolka, papryka i wiele innych składników…
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej,
- 120 ml śmietanki 30%,
- 1 papryka czerwona,
- 100 g marchewki,
- 1 mały kalafior,
- 1 papryka żółta,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1 cytryny,
- 300 ml bulionu,
- 15 g żelatyny,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, z fasolki odciąć końce, kalafior podzielić na różyczki. Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie i odcedzić. Marchewkę pokroić w kostkę, a różyczki kalafiora podzielić na małe kawałki. Fasolkę i obraną cebulę zmiksować przetrzeć. Z obu papryk usunąć gniazda nasienne, zdjąć z nich skórę, pokroić w kostkę, obgotować w wodzie i odcedzić.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, połączyć z bulionem i zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Częścią galarety wylać dno i boki formy, a resztę schłodzić i połączyć z ubitą śmietanką oraz zmiksowaną fasolką z cebulą. Do formy wlać połowę masy z fasolki, ułożyć jarzyny, zalać pozostałą masą i zastudzić. Do galaretki można dodać inne ugotowane warzywa oraz kapary, marynowane grzyby, korniszony, ugotowane jajka i szyjki rakowe. Galaretki można też przygotować z innych miksowanych warzyw: Pomidorów, awokado, szparagów, kalafiora i wielu innych.