Przepis na tradycyjną galaretkę z kurczaka.
składniki:
- włoszczyzna
- pierś z kurczaka
- 2 nóżki z kurczaka
- mała puszka kukurydzy z groszkiem
- żelatyna
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Mięso z kurczaka wrzuć do garnka, dodaj włoszczyznę i zalej ok. 750 ml wody.
- Posól, i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj wywar na lekkim ogniu 40 minut.
- Następnie wywar dokładnie przecedź, dodaj do niego żelatynę w ilości podanej na opakowaniu, odstaw by ostygł.
- Marchewkę z wywaru pokrój w plasterki. Mięso obierz od kości i pokrój w drobne kawałki.
- Układaj w miseczkach po trochę mięsa, marchewki, groszku i kukurydzy, zalej tężejącym wywarem.
- Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.