Galette to rodzaj tarty, ale pieczonej bez formy. Polecamy z owocami sezonowymi. Znika od razu po podaniu, bo jest smaczna i doskonała w swojej prostocie.
składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych
- 400 g dowolnych owoców, najlepiej świeżych
przyrządzanie:
- Przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać masło i posiekać nożem.
- Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto.
- Włożyć do miski i przełożyć na 20 minut do lodówki lub w zimne miejsce.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła. Nie musi być idealne.
- Wybrane owoce umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Na rozwałkowanym cieście ułożyć płatki owsiane, na tym ułożyć owoce.
- Wolne brzegi zawinąć do środka. Jak na zdjęciu.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut.