Stosowana jest przede wszystkim jako przyprawa. Z kolei jako środek leczniczy była opisywana już w starożytnej medycynie chińskiej. Oto kilak ciekawostek dotyczących gałki muszkatołowej.
- Gałka muszkatołowa stosowana systematycznie, jako przyprawa do potraw skutecznie pobudza krążenie, przyśpiesza procesy leczenia przy dolegliwościach stawów. Wpływa na trawienie i produkcję żółci, a także wspiera wątrobę w procesie rozkładu toksycznych substancji.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















