Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Gdzie jesienią i zimą szukać pełnowartościowych warzyw i owoców?

Jesień nieuchronnie zapowiada nadejście zimy. Rozpoczął się czas, kiedy ze straganów znikają świeże warzywa i owoce. Często w okresie tym z góry zakładamy, że nasza dieta pozbawiona będzie cennych substancji odżywczych i witamin. Ale czy rzeczywiście późną jesienią i zimą skazani jesteśmy na produkty o niższej wartości? O podpowiedź, gdzie w tym okresie szukać pełnowartościowych warzyw i owoców, marka Łowicz poprosiła dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

potatos-1508844_960_720

Warzywa i owoce to podstawa zdrowego odżywiania. W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, ogłoszonej z początkiem tego roku przez Instytut Żywności i Żywienia, zajęły one kluczowe miejsce, poza aktywnością fizyczną. Badania pokazują, że dieta bogata w warzywa i owoce w znaczącym stopniu wpływa na długość życia. W komentarzu do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w artykule prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza znajdziemy informację, że prowadzone w Polsce badania wykazały, iż długość życia dodatnio koreluje ze spożyciem m.in. owoców oraz warzyw. Niezwykle ważną rolę w diecie odgrywają witamina C, beta-karoten, witamina E oraz witamina D.

Z badań wynika, że warzywa i owoce w istotny sposób zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory” – stwierdza dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert współpracujący z marką Łowicz i dodaje – „Dlatego jako Instytut tak mocno zwracamy uwagę jak ważna jest ich rola w codziennej diecie. Szczególnie w okresie jesieni i zimy, kiedy organizm narażony jest na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, wirusy i bakterie, prawidłowo zrównoważona dieta, bogata w warzywa i owoce odgrywa kluczową rolę”.

Jednak jesienią i zimą świeże produkty, a szczególnie warzywa, często tracą smak i aromat. Czasami nawet ich kolor jest inny od tego, który obserwujemy na produktach dostępnych późną wiosną i latem. Z tego powodu w okresie tym coraz rzadziej i mniej chętnie po nie sięgamy, tym samym sprawiając, że dieta staje się uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze. Najlepszym przykładem takiego warzywa jest popularny i niezwykle bogaty w substancje odżywcze pomidor. Powinien on regularnie gościć w menu, przynajmniej kilka razy w tygodniu, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B, potas, beta-karoten, polifenole, błonnik pokarmowy i niezwykle cenny antyoksydant – likopen.

„W okresie późnej jesieni i zimy, doskonałym rozwiązaniem jest sięganie po przetwory warzywne. Oczywiście należy wybierać te bez dodatku sztucznych substancji, a jedynie wzbogacone przyprawami i poddane bezpiecznemu procesowi pasteryzacji. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania wszelkiego rodzaju przetworów warzywnych, które w jesienno-zimowym okresie z powodzeniem mogą zastąpić świeże produkty. Dzisiaj naprawdę mamy z czego wybierać. Niech za przykład posłuży nam dalej pomidor, który może być zastąpiony przecierem pomidorowym, pomidorami w puszce, gęstą passatą, czy sokiem. Z każdego z tych produktów przygotujemy smaczne, pełnowartościowe danie, bogate w substancje odżywcze i witaminy” – podsumowała dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

pomidorowa-z-pomidorow-krojonych