Niezwykle fajny przepis na gęsią wątróbkę w cieście. W przepisie wykorzystujemy między innymi…
Ciasto:
- 500 g mąki
- 15 g drożdży
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
Farsz:
- 700 g wątróbki gęsiej
- 300 g słoniny pokrojonej na plastry
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 2 litry bulionu z drobiu
- 15 g żelatyny
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami ciepłej wody. Mąkę i cukier przesiać, dodać szczyptę soli, drożdże, jajka i wyrobić ciasto. Odstawić na dwie godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, wyrobić i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Wątróbki moczyć przez 2 godziny w wodzie, wyżyłować i zalać na dwie godziny winem. Wyjąć, oprószyć solą i pieprzem i owinąć plastrami słoniny.
Wino, w którym marynowała się wątróbka, oraz bulion ogrzać do 70 st.C, włożyć wątróbkę, ogrzewać przez 20 minut.
Formę natłuścić, wylepić ciastem, włożyć wątróbki (bez słoniny) i przykryć resztą ciasta, rozwałkowanego na 4-5 mm. Zlepić dookoła brzegi. Wyciąć 3 otwory w cieście i włożyć kominki z papieru.
Piec 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, zalać 400 ml bulionu, w którym gotowała się wątróbka, i zagotować. Stygnącą galaretę wlać przez kominki do ostudzonego pasztetu.