To już ostatni z cyklu przepisów na dania polskie z kuchni tradycyjnej wedle Grzegorza Łapanowskiego. Tym razem przygotowaliśmy dla Was coś naprawdę ekstra - uda z gęsi z modrą kapustą i buraczkami. Brzmi pysznie od samego... czytania.
składniki:
- 4 gęsie udka
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 2 -3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- Kilka gałązek tymianku
- Czarny pieprz
przyrządzanie:
Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym czosnkiem. Nacieramy gęsie udka. Obkładamy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 1 – 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia polewamy udka tłuszczem który się wytopi.
Podajemy z ulubionym puree lub pieczonymi ziemniakami, modrą kapustą i sałatką z buraczków skropioną sosem TABASCO®.
Smacznego!