Konsystencja tej zupy was zaskoczy pozytywnie. Jest kremowa i aksamitna, a nasyci nawet największego głodomora!
składniki:
- 0,5 kg świeżych pieczarek,trzy średniej wielkości ziemniaki
- marchewka
- 0,7-1 l bulionu warzywnego
- gałązka świeżego estragonu
- sól morska
- pieprz czarny
- pół szklanki kremowej śmietanki
- łyżka mąki pszennej
- łyżka oleju
przyrządzanie:
- Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę (marchewkę można pokroić w słupki), wrzucam do wrzącego bulionu, dodaję gałązkę estragonu, gotuję 10 minut.
- W tym czasie myję pieczarki, kroję w grubą kostkę (można pokroić w plasterki), wrzucam na rozgrzany olej, podsmażam. Dodaję pieczarki do bulionu, gotuję 10 minut.
- Do szklanki ze śmietaną dodaję szczyptę soli, dodaję łyżkę mąki i rozprowadzam ją tak, żeby nie było grudek. Hartuję śmietanę odrobiną bulionu, dolewam do garnka, gotuję chwilę. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
- Zupę pieczarkową podaję udekorowaną listkami świeżego estragonu.