Bardzo smaczna, gęsta zupa z porów poleca się dla państwa!
składniki:
6 średnich porów
2 garstki szpinaku (mrożonego)
½ szklanki ryżu
½ szklanki zielonego groszku (mrożonego)
4 ząbki czosnku
2 L bulionu
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
przyrządzanie:
Oczyścić pory, posiekać białe i jasnozielone części na kawałki. W dużym garnku zagrzać oliwę, dodać pory oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu, cały czas mieszając, około 8 do 10 minut.
Dodać czosnek, pieprz cayenne, groszek i ryż, dusić przez 1 minutę. Dodać gorący bulion i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Gotować przez 20 minut. Dodać szpinak i gotować jeszcze przez 5 minut, następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać gałki muszkatołowej. W razie potrzeby rozcieńczyć zupę bulionem lub wodą.