Bardzo smaczna, gęsta zupa z porów poleca się dla państwa!

składniki:
6 średnich porów
2 garstki szpinaku (mrożonego)
½ szklanki ryżu
½ szklanki zielonego groszku (mrożonego)
4 ząbki czosnku
2 L bulionu
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
przyrządzanie:
Oczyścić pory, posiekać białe i jasnozielone części na kawałki. W dużym garnku zagrzać oliwę, dodać pory oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu, cały czas mieszając, około 8 do 10 minut.
Dodać czosnek, pieprz cayenne, groszek i ryż, dusić przez 1 minutę. Dodać gorący bulion i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Gotować przez 20 minut. Dodać szpinak i gotować jeszcze przez 5 minut, następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać gałki muszkatołowej. W razie potrzeby rozcieńczyć zupę bulionem lub wodą.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














