Gluten, jedno z najbardziej intensywnie spożywanych białek. W ostatnich latach trwają burzliwe dyskusje na temat tego, komu szkodzi gluten. Posądzany jest o wszystko co najgorsze – bóle brzucha, dolegliwości żołądkowe, zmęczenie, kiepski nastrój. Czym jest, gdzie go znajdziemy i jakie są objawy choroby, którą powoduje – poznaj prawdę o glutenie.
Które produkty zawierają gluten?
Praktycznie wszystkie oparte na zbożach. Wszelkie zagęszczacze, ciasta, makarony, słodycze a przede wszystkim chleb. Gluten może być obecny nawet w jogurcie czy czekoladzie. Nie znajdziemy go jednak w owocach, ryżu, ziemniakach, kukurydzy i mące kukurydzianej.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















