Gluten, jedno z najbardziej intensywnie spożywanych białek. W ostatnich latach trwają burzliwe dyskusje na temat tego, komu szkodzi gluten. Posądzany jest o wszystko co najgorsze – bóle brzucha, dolegliwości żołądkowe, zmęczenie, kiepski nastrój. Czym jest, gdzie go znajdziemy i jakie są objawy choroby, którą powoduje – poznaj prawdę o glutenie.
Dieta bezglutenowa pod lupą
Czy warto stosować taką dietę jeśli nie mamy celiakii? Zdecydowanie nie! Lekarze stanowczo odradzają. Gluten nie jest ogólnie szkodliwy. Dowodem jest to, że od wielu lat używano go w przemyśle spożywczym. Zboże było podstawowym pożywieniem. Nic się w tej kwestii nie zmieniło. Osoby, bez nadwrażliwości nadal mogą go jeść. Jeśli wykluczymy pszenicę, bo ona jest szkodliwa, a innych zbóż nie – dieta staje się całkowicie irracjonalna. Ponieważ w życie czy jęczmieniu jest go tyle samo.