Masz ochotę na pączka, ale nudzą Cię już tradycyjne słodkości? Wypróbuj nasz przepis na gniazdka! Urozmaicą Twoje deserowe menu, a w smaku zaspokoją potrzeby największych łasuchów. SMACZNEGO!
składniki:
- 500 ml wody (2 szklanki)
- 150 g masła (3/4 kostki)
- 300 g mąki pszennej (2 lekko czubate szklanki)
- 6 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
- szczypta soli
- olej do smażenia (ok. 1 l)
- 200 g cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z masłem i szczyptą soli. Zdejmujemy rondel z ognia, wsypujemy mąkę i szybko, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawiamy z ognia i studzimy.
W tym czasie arkusz papieru do pieczenia smarujemy delikatnie olejem.
Gdy ciasto wystygnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy (najlepiej mikserem). Na końcu dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto przekładamy do szprycy i końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy na przygotowanym papierze kółka o średnicy ok. 6 cm. Papier tniemy na części – tak, aby każde kółko znajdowało się na oddzielnym kwadracie.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej do ok. 180°C. Aby gniazdka nie chłonęły tłuszczu olej nie może być ani za zimny, ani za gorący. Musi też go być dużo – aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić. Gdy olej będzie gorący wkładamy gniazdka razem z papierkami (ciastem do dołu). Po chwili odczepiamy papier (łatwo schodzi). Smażymy z obu stron na złoty kolor przez ok. 3 minuty. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły. Po wystudzeniu smarujemy lukrem (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też: Dyniowe pączki z dziurką