Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Gniazdka

Masz ochotę na pączka, ale nudzą Cię już tradycyjne słodkości? Wypróbuj nasz przepis na gniazdka! Urozmaicą Twoje deserowe menu, a w smaku zaspokoją potrzeby największych łasuchów. SMACZNEGO!

??????

składniki:
 

  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 300 g mąki pszennej (2 lekko czubate szklanki)
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ok. 1 l)
Lukier:
    • 200 g cukru pudru
    • 2-3 łyżki gorącej wody
    • 1 łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z masłem i szczyptą soli. Zdejmujemy rondel z ognia, wsypujemy mąkę i szybko, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawiamy z ognia i studzimy.

W tym czasie arkusz papieru do pieczenia smarujemy delikatnie olejem.

Gdy ciasto wystygnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy (najlepiej mikserem). Na końcu dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto przekładamy do szprycy i końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy na przygotowanym papierze kółka o średnicy ok. 6 cm. Papier tniemy na części – tak, aby każde kółko znajdowało się na oddzielnym kwadracie.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej do ok. 180°C. Aby gniazdka nie chłonęły tłuszczu olej nie może być ani za zimny, ani za gorący. Musi też go być dużo – aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić. Gdy olej będzie gorący wkładamy gniazdka razem z papierkami (ciastem do dołu). Po chwili odczepiamy papier (łatwo schodzi). Smażymy z obu stron na złoty kolor przez ok. 3 minuty. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły. Po wystudzeniu smarujemy lukrem (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypujemy cukrem pudrem.

 

Zobacz też: Dyniowe pączki z dziurką