Spróbujecie raz i zakochacie się w tym przepisie. Oryginalna receptura włoskich kopytków, z sosem pomidorowym. P Y C H A!
składniki:
- Składniki gnocchi : 1 kg ziemniaków, 100g mąki, 1 jajko, sól
- Składniki sos : 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oregano, 1 cebula, 6 szt oliwek czarnych, 2 łyżki masła, sól, pieprz.
przyrządzanie:
- Przygotowanie gnocchi : Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków. Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut.
- Przygotowanie sosu : Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmaż. Dodaj czosnek, oregano i pokrojone oliwki. Wymieszaj składniki. Wlej pomidory i duś 10-15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do sosu wrzuć gnocchi i wymieszaj wszystko.