Przedstawiamy przepis na gołąbki inaczej. Niby podobne, a jednak inne! To, co się nie zmienia to smak i aromat. Taki obiad to obiad na medal!
składniki:
- 40 dag mięsa mielonego
- 25 dag kapusty pekińskiej, poszatkowanej
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 jajka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- mąka
- olej
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 3 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
przyrządzanie:
Wszystkie składniki wymieszać, z powstałej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
W czasie, kiedy klopsy smażą się na patelni, przygotować sos:
rozpuścić kostkę rosołową i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Przygotować naczynie żaroodporne.
Klopsiki przełożyć do naczynia i zalać sosem.
Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem