Oryginalne gołąbki, które zaskoczą każdego
składniki:
- 1 kg boćwiny
- sól
- 4 czerstwe bułki
- czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- 40 g szynki
- posiekane zioła (pietruszka, majeranek, rozmaryn)
- 250 ml bulionu warzywnego
przyrządzanie:
- Boćwinę oczyścić. Białe łodyżki odkroić i pokroić je w paski. 16 dużych liści umyć, blanszować w osolonej wodzie 3-4 minuty. Wyjąć, osączyć i osuszyć na ręczniku.
- Bułki namoczyć w wodzie. Odcisnąć i rozdrobnić. Cebulę obrać i posiekać. 1 łyżkę masła rozpuścić, zeszklić na nim cebulę.
- Dodać szynkę pokrojoną w kostkę, natkę pietruszki i pokrojone łodyżki boćwiny, poddusić. Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zdjąć z ognia, wymieszać z bułką.
- Po 2 liście boćwiny ułożyć jeden na drugim, wyłożyć na nie farsz i zawinąć.
- Resztę masła roztopić, włożyć gołąbki i smażyć około 10 minut. Dodać bulion i rozmaryn.
- Dusić około 10 minut.