Proste i tanie w przygotowaniu gołąbki z kapusty doskonale nadają się na każdego rodzaju obiad. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej lub kwaszonej kapusty w całych główkach
- 800 g farszu
- 1 łyżka maki
- 1 l bulionu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, usunąć głąb, delikatnie oddzielić liście od siebie, wrzucać je po kolei na osolony wrzątek, gotować 3 minuty, wyjmować, rozkładać na stolnicy, osuszyć, ostudzić i ściąć z nich grube nerwy ze środka.
Na liściach rozłożyć farsz, boki liści nałożyć na farsz i zrolować gołąbki. Na dnie garnka rozłożyć 4 liście kapusty, a na nich ułożyć ciasto obok siebie gołąbki.
Zalać gołąbki bulionem, doprawić i dusić lub piec w temperaturze 180 st.C przez 1 godzinę. Mąkę przesmażyć na maśle, dodać do gołąbków i dusić lub piec jeszcze 10 minut.
Razem z mąką można dodać 100 ml śmietany i 1 łyżkę przecieru pomidorowego