Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Gołąbki z mięsem i grzybami

W polskiej kuchni grzyby stanowią ważny, często stosowany i bardzo lubiany składnik potraw. Używa się ich w postaci surowej – prosto z lasu, suszonej, marynowanej, kiszonej i mrożonej. Panie domu przyrządzają z nich setki domowych dań.  Poznaj przepis na Gołąbki z mięsem i grzybami!

Składniki dla 3 – 4 osób:

  • biała kapusta
  • prawdziwki – według uznania
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula i 1 dymka
  • masło
  • olej
  • pojemniczek śmietany
  • nieco mąki
  • przyprawa uniwersalna Warzywko
  • natka pietruszki

Przygotowanie: Ugotować kaszę gryczaną. W garnku z osolonym wrzątkiem sparzyć głąb kapusty. Gdy liście zmiękną (po około 10 minutach) należy je rozdzielić, odciąć zgrubiałe fragmenty i opłukać zimną wodą. Grzyby oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać i również pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej połowę przygotowanych grzybów. Dusić tak długo, aż odparuje powstały sos. Następnie dodać ugotowaną kaszę gryczaną i przyprawić Warzywkiem. Ostudzić
i połączyć z surowym mięsem mielonym. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniać liście kapusty. Uformowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Można dodać nieco wody wymieszanej z przyprawą Warzywko. Dusić pod przykryciem około 40 minut. W tym czasie przygotować sos z podsmażonej na maśle dymki (białej i zielonej części), grzybów oraz śmietany z odrobiną mąki. Ugotowane gołąbki polać sosem grzybowym i posypać natką.