składniki:
- główka kapusty białej
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 ugotowane ziemniaki
- marchewka
- cebula
- jajko
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- koper
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Liście kapusty gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, aż zmiękną. Po odsączeniu odetnij twarde części głąbów, nie dziurawiąc liści.
- Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce razem z cebulą, dodaj starte na małych oczkach gotowane ziemniaki i surową marchewkę, dodaj surowe jajko.
- Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw. Przygotowany farsz nakładaj na liście i zawijaj.
- Ułóż gołąbki ściśle w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem i wyłożonym liśćmi kapusty.
- Podlej maślanką wymieszana z 3 łyżeczkami przecieru pomidorowego i koprem.
- duś około 50 minut.