Przepyszna golonka z kapustą wprost idealna na niedzielny obiad.
Składniki:
- 4 małe golonki,
- 500 ml wywaru,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- 1 liść laurowy,
- 800 g kiszonej kapusty,
- 4 ziela angielskie,
- 4 ziarna pieprzu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka kminku,
- cukier,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Oczyścić i ugotować golonki według przepisu na golonki gotowane. Kapustę odcisnąć, wypłukać, pokroić, zalać 200 ml zimnej wody, gotować 30 minut, dodać golonki, wlać wywar, dodać kminek i roztarty czosnek. Gotować 1 godzinę. Pod koniec spróbować sos, jeżeli będzie za mało kwaśny, to dodać sok odciśnięty z kapusty i doprawić.
Podawać z gotowanymi ziemniakami