Przepyszna golonka z kapustą wprost idealna na niedzielny obiad.
Składniki:
- 4 małe golonki,
- 500 ml wywaru,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ½ selera,
- 1 liść laurowy,
- 800 g kiszonej kapusty,
- 4 ziela angielskie,
- 4 ziarna pieprzu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka kminku,
- cukier,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Oczyścić i ugotować golonki według przepisu na golonki gotowane. Kapustę odcisnąć, wypłukać, pokroić, zalać 200 ml zimnej wody, gotować 30 minut, dodać golonki, wlać wywar, dodać kminek i roztarty czosnek. Gotować 1 godzinę. Pod koniec spróbować sos, jeżeli będzie za mało kwaśny, to dodać sok odciśnięty z kapusty i doprawić.
Podawać z gotowanymi ziemniakami
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













