Gorąca czekolada z bitą śmietaną i alkoholem. Na samą myśl robi się gorąco pod serduchem. Przepis na jedną porcję.

składniki:
- 100 ml mleka
- 50 ml śmietany kremówki 36%
- łyżeczka cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml rumu, ajerkoniaku, likieru waniliowego lub wódki
- do dekoracji: bita śmietana, kakao, posypka, pianki, orzechy jak kto woli
przyrządzanie:
- Mleko i kremówkę zagotować z cukrem. Dodać połamaną na kawałki czekoladę.
- Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia
- Przygotować ulubiony kubek, albo szklankę i wlać wybrany alkohol, dolać powoli gorącą czekoladę
- Udekorować według uznania, u nas kremówka, kakao i pianki
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














