Dziś bawimy się w ciepło-zimno i proponujemy gorące brownie rozpływające się w ustach w towarzystwie zimnych lodów waniliowych.
składniki:
– 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
– 200 g mlecznej czekolady
– 100 g masła
– 150 g mąki pszennej
– 4 jajka
– ¾ szklanki cukru
– łyżki ekstraktu waniliowego
– kilku gałek lodów śmietankowych
przyrządzanie:
2. Czekolady łamiemy i wraz z masłem wkładamy do rondla. Trzymamy na ogniu aż wszystko się rozpuści.
3. Do czekoladowej masy dodajemy jajka i mąkę. Całość mieszamy.
4. Gotowe ciasto przekładamy do kwadratowej formy (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut.
6. Kiedy ciasto wystygnie, kroimy je w kostkę, wykładamy na talerze i podajemy z gałką lodów śmietankowych