Pora na pora! Ta zielona roślina dostarcza mnóstwo witaminy C, A, K i E oraz jest cennym źródłem antyoksydantów. Możemy go spożywać w sałatkach, zapiekankach, sokach, ale najlepiej smakuje w połączeniu z jabłkiem. Dlatego dzisiaj zdradzamy przepis na pyszną zupę krem z pora i jabłka!
składniki:
- 2 pory
- 2 jabłka
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- pieprz
- sól
- pół szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- śmietana 30%
przyrządzanie:
- Por (białe części) pokrój na plastry. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj por i duś przez około 5-10 minut.
- Marchewkę, ziemniaki i jabłko obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa gotuj w wodzie, aż będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj jabłko, sok jabłkowy, pieprz i por. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj z grzankami i posiekaną pietruszką i łyżką śmietany.
Smakowało? ZOBACZ RÓWNIEŻ: Smak dzieciństwa: placki na sodzie