Prosta i sycąca zapiekanka z ziemniaków, sera i śmietanki.
składniki:
2 kg - ziemniaków
3 łyżeczki - masła
sól
400 ml - śmietanki 30%
300 ml - mleka
2 ząbki - czosnku
2 szczypty - gałki muszkatołowej
200 g - sera żółtego
przyrządzanie:
Śmietanę połącz z mlekiem, dodaj czosnek, dopraw solidnie gałką muszkatołową. Umyte ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, a następnie ułóż na dnie formy, dosól do smaku. Zalej to częścią śmietanki z mlekiem. Wszystkie czynności powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Piec 40 minut w 180 stopniach, pod koniec posypać serem i zapiekać jeszcze 6 minutek.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















