Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka.
składniki:
- 1 kg małych ziemniaków
- sól
- 2 cebule
- 125 g szynki swojskiej
- 1-2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 g kremowego sera koziego
- pieprz
- tłuszcz do formy
- 150 g koziego sera, pokrojonego w plastry
przyrządzanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.
Cebule obieramy i siekamy, podsmażamy wraz z szynką i kminkiem na gorącej oliwie przez 3 minuty. Dodajemy wino, bulion i zagotowujemy. Mieszamy z kozim serem i doprawiamy do smaku.
Ziemniaki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w plasterki. Połowę układamy w płaskim, natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Rozprowadzamy na nich masę z szynki i sera, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków. Obkładamy plastrami sera koziego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 40 minut.