Jeżeli lubicie połączenie orzechów, miodu i cynamonu, z pewnością pokochacie ten deser! Przepis wywodzi się z Grecji i bazuje na kruchym cieście filo. Niesamowicie słodki, ale jaki pyszny!
składniki:
- po 10 dag zmielonych orzechów włoskich i migdałów bez skórki
- 5 dag pistacji
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 zmielone goździki
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- opakowanie ciasta filo (45 dag)
- 10 dag miodu
- łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
- Orzechy, migdały i połowę pistacji wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Masło stopić, lekko przestudzić.
- Formę do pieczenia wysmarować odrobiną masła i ułożyć na niej trzy warstwy ciasta, każda smarując z wierzchu roztopionym masłem. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć zmielone orzechy i migdały i przykryć dwiema warstwami ciasta posmarowanego masłem.
- Przed wstawieniem do pieca wierzch ciasta pokroić na małe kawałki (aby łatwiej było kroić). Piec 45 minut w temp. 180º C, aż górna warstwa ciasta będzie złotobrązowa.
- Tuż przed wyjęciem ciasta z pieca przygotować syrop z miodu, szklanki gorącej wody oraz soku z cytryny, chwilkę gotować. Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.