Moussaka to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Przenieś się do Grecji i zasmakuj w jej nietypowej kuchni!
składniki:
cukinia
bakłażan
3 ziemniaki
300 g mięsa mielonego
cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki oregano
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
oliwa
sos beszamelowy
przyrządzanie:
1. Bakłażan, cukinię oraz ziemniaki kroimy na plastry. Smażymy na patelni.
2. Mięso podsmażamy ją na oliwie po czym dodajemy czosnek oraz cebulę oraz wcześniej przygotowane zioła. Dodajemy koncentrat. Solimy i pieprzymy.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków. Na nich układamy plastry bakłażana i cukinii. Na warzywach umieszczamy mięs9o. Zalewamy sosem beszamel.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 20 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














