Moussaka to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Przenieś się do Grecji i zasmakuj w jej nietypowej kuchni!
składniki:
cukinia
bakłażan
3 ziemniaki
300 g mięsa mielonego
cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki oregano
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
oliwa
sos beszamelowy
przyrządzanie:
1. Bakłażan, cukinię oraz ziemniaki kroimy na plastry. Smażymy na patelni.
2. Mięso podsmażamy ją na oliwie po czym dodajemy czosnek oraz cebulę oraz wcześniej przygotowane zioła. Dodajemy koncentrat. Solimy i pieprzymy.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków. Na nich układamy plastry bakłażana i cukinii. Na warzywach umieszczamy mięs9o. Zalewamy sosem beszamel.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 20 minut.